EXIN: Assessment tool Astride verovert de wereld

Exameninstituut EXIN heeft met financiële steun van Stichting Competens het competency assessment tool Astride ontwikkeld, dat sinds oktober 2022 live is. Met de tool krijgen digitale professionals inzicht in hun huidige competentie-set en worden ze ondersteund in het maken van keuzes ten aanzien van ontwikkelpaden en carrièrestappen. Dit is het verhaal achter Astride.

Wanneer iemand aan Michiel Buysing Damsté, CEO van EXIN, vraagt wat EXIN is, zegt hij: “Wij zijn het Cito van de IT.” Zijn organisatie werd in de jaren 1980 door de Nederlandse overheid opgericht als het exameninstituut voor de opkomende informatietechnologie-industrie. In bijna veertig jaar heeft EXIN zich ontwikkeld tot de wereldwijde standaard voor IT-certificeringen en digitale competenties. Op allerlei IT-terreinen, zoals agile, cloud, security en beheer ontwikkelt EXIN met zogeheten subject matter experts de examens die nodig zijn om een certificering op een bepaald terrein en niveau te ontvangen. EXIN werkt samen met meer dan 450 partners, waaronder veel opleiders. Inmiddels zijn er bijna 3 miljoen gecertificeerden door EXIN.

Digitale skills-kloof overbruggen
Volgens Buysing Damsté staat Nederland voor de uitdaging om mensen met de juiste digitale skills op te leiden om Nederland door de digitale transformatie te krijgen. “Daar zit een enorm gat. Dat lukt pas als je mensen gericht kunt opleiden en dan moet je weten waar iemand staat. Dus welke competenties heb je al en welke ontbreken?” Een onafhankelijke self-assessment tool als Astride, gebaseerd op het Europese competentie framework e-CF, bestond nog niet. EXIN heeft de assessment en de rapportages gemaakt, de tool is in samenwerking met  het Rotterdamse bedrijf Dotlab gebouwd.

Mensen helpen bij ontwikkeling van hun potentieel
Stichting Competens heeft de ontwikkeling van Astride met 1,5 ton medegefinancierd. Petra Hendriksen, voorzitter van de raad van bestuur van Competens, zei bij de lancering: “Onze overtuiging is dat Astride zeer waardevolle input geeft aan mensen die een beeld willen krijgen van hun IT-skills-niveaus en richting zoeken voor de ontwikkeling van hun potentieel.” Het merendeel van het geld van Competens is gebruikt om uit de startblokken te komen, het restant zal ingezet worden voor de promotie van het gebruik van Astride. Voor EXIN is het belangrijk dat de tool zoveel mogelijk wordt gebruikt en daarom is de tool gratis beschikbaar gesteld. “Op dit punt zitten EXIN en Stichting Competens op dezelfde lijn. Inmiddels hebben 2000 mensen in 140 landen het assessment gedaan. Het doel is om jaarlijks minimaal 10.000 assessments te realiseren”, aldus Buysing Damsté.

Het platform evalueert op basis van meer dan 250 datapunten de competenties van deelnemers en vergelijkt deze met 30 functieprofielen en 112 primaire competenties van het e-CF. Daar rolt een op maat gemaakt Astride Insights Report uit, dat iemands persoonlijke skills gap in kaart brengt. Deelnemers zien ook welke certificeringen nodig zijn om de ontbrekende competenties te verkrijgen. Daarnaast is het mogelijk een groepsrapport te maken, dat inzicht geeft in de competenties van complete teams of afdelingen en welke competenties binnen het team of de organisatie aandacht verdienen.

Projectmanager Dennis
Aan de hand van het assessment van Dennis laat Buysing Damsté zien hoe Astride werkt. Dennis is een goede projectmanager. In een interactieve grafiek is in detail te zien hoe de skills van Dennis zich verhouden tot de benchmark die EXIN voor projectmanagers hanteert. Hij scoort goed, maar aan zijn competenties in business change management kan hij nog wat doen. Als Dennis zich afvraagt of hij ook goed in de rol van product owner zou zijn, kan hij die rol aanklikken. Dan ziet hij dat hij in relationship management level 4 een gat heeft. Als hij daarop klikt, ziet hij wat relationship management level 4 inhoudt en krijgt hij suggesties voor certificeringen die hij kan behalen om het gat te dichten. Onder het kopje ‘people like you also liked this’ staat dat veel product owners ook certificeringstrajecten doen op het gebied van Kanban (een concept gebruikt in lean manufacturing en just-in-timeproductie) en projectmanagement. Dennis kan tenslotte zijn competenties afzetten tegen alle 112 competentielevel-combinaties in de categorieën plan, build, run, enable en manage. Daar ziet hij per competentie hoe hij gescoord heeft in die categorieën. Daarmee heeft hij een compleet competentiepaspoort van zijn digitale competenties in handen en kan hij zich heel gericht verder ontwikkelen.

Skill based hiring
Buysing Damsté ziet de wereld van certificering veranderen. “Het belang van universitaire diploma’s bij het aannemen van mensen neemt af. Een onderzoek gepubliceerd door Harvard Business Review wees vorig jaar uit dat er een ontwikkeling gaande is van university degree hiring, naar skill-based hiring. Voor het onderzoek werden meer dan 51 miljoen vacatureteksten gescand. Voor skill based hiring heb je aantoonbare skills nodig en daarmee dus certificeringen. Bedrijven krijgen ook meer oog voor wat learning agility wordt genoemd: in hoeverre sta je ervoor open om nieuwe dingen te leren? De professional van de toekomst is dus niet per se naar een universiteit geweest, maar heeft aantoonbare skills en daarnaast de mentale flexibiliteit, capaciteit en bereidheid om zich te ontwikkelen.”

Als we de skills gap willen overbruggen, hebben we een universele taal voor skills nodig, beweert Buysing Damsté. “Die ontbreekt nu. In de VS is een scrummaster een beginnersbaan, terwijl je als scrummaster bij ING op een salaris ver boven een ton per jaar zit. Met de tool Astride proberen we een universele taal voor competenties, titels van banen en inhoud van rollen en functies te creëren. Zodat er sprake is van een eenduidig skills-paspoort, met brede geldigheid in de wereld.”

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stichting Competens
Newtonlaan 115
3584BH Utrecht